Summa sidvisningar

måndag 29 november 2010

Att få heta det man heter

Det var tydligen den legendariske filmjournalisten Torsten Jungstedt som var den modige. Han som på Bromma Flygplats vågade fråga de mest världskända stjärnorna:

- What´s your name?

Så lärde han sig uttala Liz Taylor, Humphrey Bogart eller någon annan superstars namn.

Det går inte riktigt till så i sportens cirkus har jag förstått.

När man ser på tv eller lyssnar på radio är det väldigt många konstiga uttal på spelare, åkare, hoppare och simmare. Även om de är aldrig så kända i sin sport.

Hur kommer det sig?

Det handlar ju om respekt att veta vad en annan människa heter. I en tidning är det absolut inte okej att stava fel. Man får inte läsa om Ingemar Stenmarck eller Peter Forsbergh.

Men i radio och tv får det mesta passera.

Ta reda på vad folk heter. Fråga dem. Be dem uttala sitt namn. Även om de är så kända som Usain Bolt eller Roger Federer.

I somras var det rena farsen när sydafrikanen Oosthuizen vann British Open i golf. Men folk bad inte om ursäkt för att de inte kunde hans namn. Istället skrattade man glatt och sa att det var svårt.

Wesley Sneijder är en annan.

Och bara i den svenska fotbollen har vi folk som Örebros Samuel Wowoah vars efternamn ska uttalas Woah, eller Hammarbys Christian Traorè som ska uttala som i osten chevrè och inte osten grevé.

Vi har AIK:s hockeykille som faktiskt heter Salmonsson som i en glad lax. Inte Salomonsson.

Fast just han brukar faktiskt få heta Salomonsson även i skrift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar