Summa sidvisningar

söndag 21 november 2010

Men vi borde ju älska mass-start

En intressant debatt var på väg att ta fart i Vinterstudion i morse när en FIS-ledare gästade Pops och Karlsson. Det handlade om huruvida man ska ha individuell intervallstart eller mass-start i de långa loppen i världscupen.

Sveriges skidintresserade publik har rest sig som en man och motarbetar just mass-starter, framförallt på de längre distanserna.

Märkligt, i ett land som hyllar Vasaloppet som ett av världens idrottsliga underverk. Och som prisar stafetter som något av det finaste man kan vinna.

Det intressanta i TV var när André Pops försiktigt utmanade Jonas Karlsson med åsikten att det kanske är för för svårt för folk att hänga med på 23 olika mellantider då kontrade Karlsson med att det borde man visst kunna.

Men jag tror Pops är rätt ute. För mycket information är inte alltid av godo.

När vi var små hade man fem eller sex mellantider på en fem-mil. Det var enkelt att följa åkarna, även i det egna kollegieblocket.

Sport är inte alltid så enkelt som vi insnöade tror. Om jag tar med mig mamma på friidrott har hon ingen aning om att man får tre nya försök efter att ha klarat en höjd i stavhopp. Hon vill veta vem som hoppar högst. Sen spelar det ingen roll hur mycket jag sitter där bredvid och förklarar regler.

Likadant är det i TV-soffan. Med superplottrig innehållsrik grafik snarare försvårar man än förenklar för medel-tittaren.

Det är där mass-starten kommer in. Det är enkelt och lättfattligt. Först i mål vinner. Orättvist?

Ja, men det är det alltid i en utomhussport. Det kan snöa, det kan bli varmare och det kan börja regna.

På kontinenten följer man med glädje löpningen på friidrottsgalor. Enkelt och begripligt. Vi svenskar svär ve över att våra duktiga hoppare inte får synas i TV. Övrig publik vet knappt vem som leder.

Jag menar att inte dumförklara de som vill ha enklare bilder. Jag tycker snarare att de är rätt smarta.

För debatten förs på fel nivå för tillfället.

Skidåkningens framtid ligger inte i vad svenska TV-tittare vill ha för tävlingsform. Den handlar om hur man får intressanta tävlingar som folk begriper.

DM i Härjedalen kan gärna avgöras med intervall-start.

Men i VM och OS har mass-starten kommit för att stanna. Det är bara att börja träna på det. Eller ska vi köra intervall-start på 10 000 skidåkare i Vasaloppet också? Det blir ju mest rättvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar