Summa sidvisningar

måndag 11 april 2011

Vill man inte ha publik?

Svensk idrott i allmänhet, och fotboll i synnerhet, befinner sig i en publik-kris för tillfället. Det syntes på Råsunda igår där bara dryga 11 000 hade samlats för att se AIK:s hemmapremiär. Nu kanske inte Mjällby är det lag som drar mest åskådare, och dessutom hade ju Gnaget egentligen premiärspelat redan eftersom match 1 var ett derby mot Djurgården.

För Djurgårdens damer var siffran betydligt värre, inte ens 300 personer hade kommit till Kristineberg för att se Dif möta Jitex.

Den mest glädjande siffran hämtas från Kanalplan där runt 900 personer såg Hammarbys damer få stryk av Umeå.

Det märkliga med de här tre matcherna är att de spelades på samma tid i Stockholms-området, och jag förstår ärligt inte ett smack av hur inblandade personer tänker.

På herrsidan hade det aldrig kunnat hända eftersom polisen hade satt stopp för det av säkerhetsskäl. Här borde ansvariga kassörer i damlagen ha vrålat: STOPP!

För ett damlag i Allsvenskan är varenda krona enormt viktig. För all del i herrarnas serie också, men där känns det ändå som att en enda åskådares biljett inte är avgörande. Men för ett damlag betyder den där hundringen ännu en matlåda säkrad för nästa bussresa.

Då ska man självklart inte lira seriematcher samtidigt på bara några kilometers avstånd. Det finns faktiskt folk som kan tänka sig att spontangå på fotboll en söndag i bra väder.

Jag tillhör själv de personer som gärna ramlar in på en midre arena och ser 90 minuter fotboll eller 60 minuter innebandy. Sen gör det inte så förtvivlat mycket vilka som lirar. Det är avkopplande och underhållande att se på sport.

Säg att det i alla fall var 150 såna åskådare på Kanalplan igår som betalade en hundring sammanlagt i form av biljett och korv/kaffe.

Det är 15 000 spänn.

Av dessa åskådare hade kanske 50 gärna sett en match till på annan tid. 5 000 spänn alltså, Som Djurgården tackar nej till genom att spela på samma tid som Hammarby. Och AIK:s herrar.

Bland folket på Råsunda fanns kanske 50-100 till som kunnat tänka sig en dammatch som uppvärmning.

Jag hoppas att det här var en engångsföreteelse, eller så vill jag ha en riktigt bra förklaring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar