Summa sidvisningar

söndag 17 april 2011

Vad gör oss till spanjorer, skottar och italienare?

För många år sedan fanns det ett fotbollsprogram på TV som hette Uno, Kryss, Due. Så där lite lagom ordvitsigt. Eller ordvitsigt, det var svenskitalienska och inte mer mer det.

Det var under en tid när internationell fotboll inte syntes så ofta i TV. Visserligen inte under den era då fotboll från utlandet var synonymt med Janne Lorentzons fem minuter i långa Sportnytt på torsdagar, men ändå.

Det var lite si och så med uttalen av namnen på spelarna, och till och med på lagen ibland. Tommy Engstrand kallade Lothar Matthäus för "Matthåjs" och Cagliari fick bli Kaggliari hos de flesta. Nu kan man i och för sig fortfarande få höra just Kaggliari i både radion och TV. Och vissa envisas fortfarande med att berätta om Njokästel och Schalke Noll Fyra.

Men annars har snobbismen gjort sitt intåg i det svenska fotbollsfolkhemmet. Nuförtiden pratar man inte längre om matchen Barcelona - Real Madrid, utan alla diskuterar var de ska se El Clasico.

Ursäkta mig, men när blev El Clasico ett klassiskt möte för oss svenskar?

Samma med Celtic mot Glasgow Rangers. Det som alla kallar Old Firm. Och pratar om Celtic vs Rangers. Vi med lite historia vet att i Sverige säger man hela namnet. Glasgow Rangers. Samma spöke har börjat dyka upp runt Manchester United. Allt fler envisas med att säga "United leder ligan".

United?

Det finns en jäkla massa klubbar som heter United. Vi säger ju inte att FF leder Allsvenskan.

El Clasico förresten. Självklart går det inte att säga att det nu spelas fyra El Clasico på tre veckor. El Clasico är ett ligamöte mellan Spaniens två stora. Det har inget med cupmatcher i ett missfoster som Champions League att göra.

Jämför med cupderbyn i Sverige där AIK - Djurgården i Allsvenskan kunnat dra 30 000 åskådare medan samma möte i cupen kanske lockar 14 000.

Jag tycker dte blir väldigt fånigt när vi svenskar snackar om El Clasico, Scudetton, Old Firm och andra utländska termer. Inte för att Sverige skulle vara finare eller bättre, utan för att vi vet så lite vad de olika sakerna står för.

För en skotte i Glasgow betyder givetvis Old Firm någonting. Han har mamma, pappa eller farfar som såg matcher på 50-talet. Här har vi sett såna derbyn de senaste 15 åren. Det ger oss inte rätt att prata om Old Firm i såna ordalag. Inte om El Clasico heller.

Vi ska nöja oss med att veta att Juventus kallades för den gamla damen. Men om vi börjar yra om att "La vecchia signora" leder Serie A är vi snett ute. Här ska vi säga Italienska ligan fortfarande.

Annars rör vi oss för snabbt mot amerikanska plastmarker där vi uppfostrats med "Super Bowl" och "Hart Trophy". Och snart ska även den svenska fotbollen börja hitta på krystade namn på derbyn mellan IFK Göteborg och Gais eller Helsingborg och Malmö. Det kommer inte att räcka med göteborgsderby eller skånederby.

Jag tycker vi kan koncentrera oss på att uttala namn och lag rätt. Så kan vi se Old Firm om sisådär 30 år. Det vore lagom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar