Summa sidvisningar

tisdag 19 april 2011

Stoppa hetsjakten på spelare

Under morgonen kommer det nyheter från Uefa att Andres Iniesta riskerar att missa Barcelonas CL-semifinal mot Real Madrid. Detta efter att någon förvirrad Uefa-delegat fått för sig att Iniesta stått för nära bollen vid en frispark i kvarten mot Donetsk.

Det kanske spanjoren gjorde. och då gjorde ju domaren rätt som bestraffade med ett gult kort.

Men återigen dyker det upp konstiga moraliska regler från förbundshåll om att någon ska bestraffas. För någon vecka sedan var det Wayne Rooney.

Att ta en avsiktlig varning tillhör spelets regler. Jag tycker att det är smart. Det står ju dessutom domaren fritt att faktiskt visa rött kort om han tycker tilltaget är så grovt att det bör bestraffas.

Det olyckliga är den snart 30 år gamla regeln om ackumulerade varningar. Att man kan straffas framåt. Okej för röda kort och att man ska kunna bli avstängd. Men hopsamlade varningar gör det bara svårt och dumt.

Uefa och för all del SvFF bråkar ibland om att en klubb alltid måste spela med bästa laget i varje match. Och då glömmer man att man egentligen befinner sig i en pågående tävling. Som i Allsvenskan sträcker sig över 30 omgångar.

Då kan man inte tvinga någon att inte låta spelare vila, eller vara avstängda. Om ett lag i en bottenstrid väljer att spela med 11 juniorer i matchen mot ligaledaren för att ha alla ordinarie spelare i form till nästa viktiga match mot bottenkollegan, då är det helt okej. Fotboll går ut på att vinna en serie eller en tävling, inte varje match.

Ingen tvingar ju en 10 000-meterslöpare att spurta från start eller att göra max varvtider under hela loppet.

Därför är det inte okej att stänga av Andres Iniesta. Han använde sig bara av spelets regler. Duger inte do får Uefa skriva om dem först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar