Summa sidvisningar

tisdag 20 november 2012

Har alla fel om hockey?

Hockeyfolket. Finns det något som heter hockeyfolket? Vilka är det i så fall?
Är det grabbarna och tjejerna på läktaren som klappar taktfast när ett landsortslag gjort mål?
Är det mamma och pappa i en ishall på en match i Mitt i-cupen?
Är det sportjournalister som älskar puck och klubba?

Debatten rasar, eller i alla fall mullrar, just nu på temat att Henrik Lundqvist är styvmoderligt behandlad av Jerringpris-arrangörer och Idrottsgala-juryn.

Henrik Lundqvist har nämligen inte chansen att vinna något av årets stora priser.

Är det så konstigt då?

Sporten som spelar jämt

Man ska inte underskatta ishockeyns plats i den svenska folksjälen. Hockey är ofta väldigt roligt att titta på. Hockey är också kul att referera. Det är roligt att skriva om dessutom.

Men hockey berör inte så mycket. Hockey är lag mycket mer än individer. Hockey är korv, en öl och Radiosporten i bilen hem. Men vi ska inte göra ishockeyn större än den är när det gäller internationell konkurrens.

Hockeyn har sen länge sålt ut landslagsdelen med dessa eviga fyrnationsturneringar som ingen bryr sig om. Man har förstört elitserien med tusen omgångar innan ett slutspel som spelas i bäst av 19 matcher.

Förr var det 36 omgångar och fyra lag till slutspel i elitserien. Om en svensk tog sig till NHL var det en stor händelse. Nu är det så många svenskar där att inte ens en normalt allmänbildad sportreporter har koll på allihop.

Vinn Stanley Cup

Därför är det inte så konstigt att det just detta år har varit svårt för Henrik Lundqvist att slå sig fram till en nominering. Han vann ju nämligen ingenting.

Och missförstå mig rätt nu. Jag är en stor beundrare av Lundqvist. En skön personlighet, en grym målvakt och han spelar i ett lag som alltid haft en del av mitt hjärta. Plats två faktiskt efter St Louis Blues.

Men för att ta en plats bland de nominerade bör man ha tagit en titel eller en pallplaceing. Det räcker inte med att man fått pris för att vara bäst i en lagdel i en liga i en sport som är minimal globalt. Tyvärr.

Det är det som skiljer honom från exempelvis Zlatan. Zlatan har inte heller vunnit något i år. Men Zlatan anses vara en av de tio bästa spelarna i världens absolut största sport. Det räcker alltid för en nominering.

Men om Henrik och Rangers vunnit Stanley Cup, med hans målvaktsspel som krydda, då hade jag röstat på honom i varenda omröstning som funnits. Och om konkurrensen varit något hårdare i Turin 2006 hade jag gett bragdguldet till Tre Kronor. Så jag är ingen hockeyhatare.

Men jag vill att det ska vara rim och reson i debatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar