Summa sidvisningar

söndag 19 februari 2012

Zlatan ska spela mittback, det är vad han ska göra!

För väldigt många år sedan hamnade jag i en diskussion med Hammarbys gamla mittback Johan Hammarström. Han förklarade att i en backlinje måste det finnas minst en person som kan tänka. Helst ska den personen vara mittback.

På den tiden spelade Johan Hammarström i backpar med Magnus Lefvert. Man ljuger om man säger att det var under Bajens mest framgångsrika epok, men som jag minns det hade laget i alla fall ett fungerande försvar.

På senare år har Hammarbys backlinje varit en katastrof. Fyra kämpande vildar som förtvivlat skjuta undan bollen när den kommer i närheten av straffområdet. Ingen tanke, ingen strategi.

På samma sätt går det att se fotbollslandslaget. När blågult var som bäst var Patrik Andersson hjärnan och Jocke Björklund kämpen. Idag är det två krigare som härjar i mitten. Och när de sätts under press finns ingen som tänker till.

Landslaget hade mått fantastiskt i mittförsvaret på 2000-talet om Daniel Andersson hade varit en decimeter längre eller om Anders Svensson vägt 15 kilo mer.

Men nu finns lösningen närmare än ni tror. Erik Hamrén bör flytta ner Zlatan som mittback.

Är jag galen?

Nej, absolut inte. Många gamla offensiva har blicken för spelet och intelligens nog för att klara rollen som försvarsdirigent. Tänk Lothar Matthäus på internationell nivå eller för all del just Daniel Andersson i allsvenskan.

Med Zlatan får Hamrén ned en general. En tänkare som dessutom har de fysiska förutsättningarna för att röja hejvilt. Kanske skulle han rentav bli världens bästa mittback.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar