Summa sidvisningar

söndag 20 mars 2011

Sport avgörs inte bara på planen

Inför den sjunde och avgörande semifinalen mellan Luleå och Djurgården börjar det plötsligt rasa in anmälningar till disciplinnämnden för att lagen vill får motståndare avstängda.

Och lika säkert om att det sägs amen i kyrkan just vid den här tidpunkten börjar landets sportjournalister skriva krönikor om att "det ska avgöras på isen".

Löjligt, säger jag.

Det finns nästan inte tröttare klyscha än att man ska låta spelarna göra upp, eller att det just ska avgöras på planen eller isen.

Eller löjligt. Åsikten är helt okej om man inte nästa dag skriker om målkameror och elitlicenser.

Antingen har man ett regelverk eller också inte. Och finns det ett regelverk som säger att man kan anmäla folk till disciplinnämnden så är det givetvis fullständigt okej att göra det.

Att säga att det ska avgöras på isen blir lika fel som när domarna slutar döma i en tredje period för att spelarna ska få göra upp. En inställning som precis som vanligt bara gynnar den osportslige fuskaren.

Jag tycker snarare att det här stor humor och rätt så stor professionalitet när man försöker utamana regelverket.

Minns någon att Tre Kronor vann ett VM-guld 1987 efter att ärendet Sikora varit uppe i civil domstol mitt under pågående slutspel?

I bandy dopade sig Edsbyn ekonomiskt under flera år och plockade hem flera SM-guld. Spelet avgjordes inte bara på isen eftersom Edsbyn faktiskt fuskade sett till alla regler. Hade det varit fel av ett motståndarlag att anmäla det under pågående slutspel? Var det rätt att ett lag som byggde på brottslig verksamhet var bäst i Sverige?

2011 kan man inte längre hävda att spelet ska avgöras på isen!

Teknikaliteter hör spelet till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar