Summa sidvisningar

måndag 29 september 2014

Skrivbord byggde den svenska idrotten

Nu vet vi ingenting om Ängelholm kommer att gå i konkurs eller inte. Och det är inte det som är intressant heller.
Det som är intressant är dessa ständigt uppdykande floskler om att sport ska avgöras på planen och inte på skrivbordet.
Det är helt ärligt en åsikt som gör mig i det närmaste tok-förvånad.

Och den sägs av såväl spelare som ledare och journalister. Och faktiskt även av den del supportrar. Även om just fansen verkar vara de som tycker att reglerna är viktiga, och därmed förstår på vilken grund idrotten måste vila.

Reglerna!

Reglerna författas vid skrivbord. Det är ingenting som du och jag kan komma överens om fem minuter innan vi lirar en match. I alla fall inte om vi vill vara med i nationellt seriespel i vår idrott.

Det är såklart tråkigt om ett lag måste uteslutas ur en serie. Men det får givetvis inte vara någon skillnad på om det sker i första, fjärde eller sista omgången. Man måste följa reglerna. Och faktiskt utan att tänka på konsekvenserna.

Annars kan vi ju lika gärna tycka att det är rätt att domare har svårare att döma straff i 85:e minuten är i 24:e. Såvida det inte är en fotbollsgigant på ena halvan. Då är det plötsligt väldigt lätt att döma straff även på övertid.

Då är det väl också fel att dopade idrottare diskas i efterhand och att någon kan få ett OS-guld två år senare?

Vi har styrelser, förbund, kommittéer och till och med speciella skiljedomstolar för idrott. Kom inte och säg att inte skrivbord är avgörande. Varför lämnar annars klubbledare in protester mot ditten och datten? Varför har Khennet Tallinger annars ens ett uppdrag?

Bara för att det nu blir en stor konsekvens i ett avgörande läge om nu Ängelholm skulle uteslutas kan man ju inte strunta i reglerna.

Ikväll har det också dykt upp idéer om att låta ÄFF spela vidare för att dra in intäkter, Då kan det ju vara klädsamt att fundera över att de 26 hittills spelade matcherna har gått med förlust...

Däremot kan man ju, om man nu vill att det ska avgöras på planen, hoppas att en sponsor dyker upp i veckan och pröjsar några miljoner. Det är helt okej för min del!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar