Summa sidvisningar

fredag 8 februari 2013

Hockeyns publikkris

Det finns så vitt jag vet ingen sport som pratar så mycket om ändrad liga, nya regler och liknande som hockeyn. Det är ett ständigt debatterande.

Nu senast var det Växjös Anders Öhman som kom med en del vettiga och andra ovettiga förslag. Den här gången handlade det om publiken.

Temat när man pratar om publik är alltid publiksnittet. Det sjunker. Jag säger bara: Tacka fan för det när ni spelar 55 omgångar.

Banta till 36 som det var förr så skulle ni höja publiksnittet med 1500 pers/match.

Hockeyn har grävt sin egen grav, eller åtminstone fallgrop, genom att man lät serien växa så oerhört under några goda år. Ledarna trodde intresset var för evigt, och förstod inte att titta på sin sport ur ett historiskt perspektiv. Trender kommer och går, det gäller även idrotten.

Det kan/kommer säkert att bli inne igen att gå på sport. Det har ingenting med "läktarvåld" nya arenor, eller annat synbart att göra. Det är oftast något som plötsligt bara kommer. Men i väntan på det kan man inte vara passiv.

För det första har folk ont om pengar nuförtiden, eller är rädda för att få det. Då lägger man inte flera hundra på en sportmatch. För det andra håller företag i sina pengar också, det är inte längre kutym att bjuda anställda på gratisbiljetter och liknande.

Jag tror stenhårt på en återgång till hur det var förr. Fasta matchtider. Då var det torsdag 19 och söndag 17. Inga konstigheter. Senare kom även tisdagarna in. Nu har du ingen aning om när ditt lag eventuellt lirar match. Det kan vara på fredag, på onsdag eller kanske igår.

Jag förstår att spelbolagen och TV påverkar det här. Men det går ju också att försöka stå upp för sina rättigheter. Antag att Elitserien skulle köra matcher bara på torsdagar och söndagar. Tror ni Svenska Spel skulle dra in sponsorpengarna då? Att hockeyn skulle försvinna från Oddset-listan?

Gör dessutom spelscheman som är logiska. Förr möttes man i bestämd ordning. Lag A mötte B C D E F G H, så vände serien och man mötte H G F E D C B. Den där vändningen var magisk. Oftast slumpade det sig så att lag runt streck möttes just i ett infernaliskt dubbelmöte. Med väldigt viktiga poäng på spel. Nu kan Frölunda möta Modo sju gånger på en vecka. Lagen möter inte ens varandra lika många gånger. Det är extremt underligt.

Hockeyn har en del att jobba med. Minst sagt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar